Chakra är sanskrit och betyder ”hjul”. Ett chakra är en punkt med koncentrerad energi som rör sig som ett hjul. Det finns mängder med chakran i energikroppen och de har alla sina specifika uppgifter men jag ska bara ta upp de sju viktigaste här. Även här finns olika meningar om exakt var de olika chakrapunkterna är placerade på kroppen.

Dessa sju huvudchakran är placerade utefter en mittlinje i kroppen med början vid svanskotan och slutet på toppen eller strax ovanför huvudet.

  1. Rot Chakra (Muladhara): Muladhara chakra sitter vid basen av ryggraden, i svanskotan.
  2. Sacral Chakra (Swadhisthana): Det andra chakrat ligger två tum under naveln i den nedre delen av buken.
  3. Solar Plexus Chakra (Manipura): Det tredje chakrat ligger i övre delen av buken, runt magsäcken.
  4. Hjärt Chakra (Anahata): Anahata-chakrat ligger i mitten av bröstet, precis ovanför hjärtat.
  5. Hals Chakra (Vishuddha): Vishuddha ligger i halsen.
  6. Tredje ögat Chakra (Ajna): Det tredje ögonchakrat ligger i pannan, mellan ögonen. Det kallas också för pannachakrat.
  7. Kron Chakra (Sahasrara): Det sista chakrat ligger på toppen av huvudet.

De fem första chakrana är förknippade med de fysiska elementen eld, vatten, jord, eter och luft. Den tusenbladiga lotusen representerar varje chakra. De ligger också runt yantran, som kan översättas till “maskin”. Det är en kombination av former som skildrar chakras funktion. Slutligen omger ett visst antal kronblad yantran omger yantran.

Förutom de fysiska formerna har varje chakra en unik färg. De är ordnade i regnbågens färger, uppåt från ryggradens bas. Dessutom har varje chakra sitt frö, känt som bija mantra, och när människor sjunger dessa ljud skapar frekvenserna energi i kroppen.

  1. Root Chakra (Muladhara): Det första chakrat är relaterat till jordelementet. Yantran inom lotusblomman pekar nedåt med en pil, och de tre punkterna har unika betydelser. Detta inkluderar formerna av medvetande (konation, kognition och affektion), erfarenhet (känsla, kunskap och handling) och de tre gudomarna (Brahma, Vishnu och Shiva). Dess fröljud, eller bija mantra, är “lam” och dess färg är röd.
  2. Sacral Chakra (Swadhisthana): Det andra chakrat har med vattenelementet att göra. Yantran är en cirkel med en halvmåne som representerar vatten och månen. Dess bija mantra är “vam” och dess färg är orange.
  3. Solar Plexus Chakra (Manipura): Manipura chakra är relaterat till eldelementet. Dess yantra är en röd, levande, inverterad triangel som trycker ner energin och hindrar Kundalinis rörelse. Dess fröljud är “ram” och dess färg är ljusgul.
  4. Heart Chakra (Anahata): Det fjärde chakrat är förknippat med luftelementet. Det har en sexuddig stjärna bestående av två trianglar som yantra och driver energin uppåt och nedåt. Den uppåtriktade triangeln är maskulin och den nedåtriktade triangeln är feminin. Dess mantra är “yam” och dess energifärg är grön.
  5. Throat Chakra (Vishuddha): Vishuddha-chakrat visar elementet eter, vilket är rymden som informerar om tomhetens väsen. Dess yantra är en halvmåne med en vit cirkel i mitten av lotusen, som representerar kunskap och renhet. Chakras mantra är “ham” och dess färg är blå.
  6. Third Eye Chakra (Ajna): Det sjätte chakrat visar inget specifikt element. Vissa säger att det har med ljus att göra, medan andra menar att det är generellt och hänvisar till allting. Dess yantra är en cirkel med två kronblad som representerar fröklangen. Färgen som representerar Ajna-chakrat är indigo, och dess fröljud är “Om” eller “Aum”.
  7. Crown Chakra (Sahasrara): Det sista chakratets naturliga element är tanken, och dess yantra är en fullmåne. Dess färg är violett eller rent vitt, och bija-mantrat varierar beroende på vem du frågar. Vissa kommer att säga att “Om”, “Soham” eller “Ah” är tillräckligt, medan andra kommer att säga att tystnad är det bättre alternativet.